Na UL FKKT letos začeli z mednarodnim magistrskim programom, na katerem pridobijo študentje znanje o materialih za shranjevanje in pretvorbo energije.

Na petih evropskih univerzah, eni ameriški in eni avstralski izvajajo program Materials for Energy Storage and Conversion+ (MESC+). »Program se je začel izvajati lansko leto, ko smo skupaj s partnerskimi univerzami uspešno kandidirali na evropskem razpisu. Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani je pri prijavi na razpis sodeloval profesor Boštjan Genorio,« pojasnjuje dekan UL FKKT Jurij Svete.

datum: 17.11.2020

kategorija: novice

SIS EGIZ-7

Študij materialov, pomembnih za energetiko

Bistvo novega programa je povezovanje z evropskimi akademskimi ustanovami in evropskimi industrijskimi velikani, ki sodelujejo kot partnerji programa, na primer Renault in Bosch, poudarja Genorio. Študentje pridobijo znanje in kompetence o materialih za shranjevanje in pretvorbo energije, pri industrijskih partnerjih lahko opravijo magistrsko delo, kompetence pa jim omogočijo vstop na trg dela brez prilagajanj in posebnih usposabljanj.

V študijski program so vključene tematike o materialih v napravah za shranjevanje energije in tudi o materialih v napravah za pretvorbo energije, na primer v gorivnih celicah. Program ni omejen samo na litij ionsko tehnologijo, vključujejo tudi druge akumulatorske tehnologije. »Na voljo je spekter naprav, ki bodo krojile sisteme za shranjevanje energije in elektromobilnost,« povzema Genorio.

Študij je mednaroden

V program želijo po vzoru ameriških univerz pridobiti najboljše študente z vsega sveta. Sprejeli so 30 študentov, prijav pa je veliko več.

V prvem semestru bodo šli vsi študentje na varšavsko tehnično univerzo Politechnika Warszawska, v drugem pa v francoski Toulouse na Université Paul Sabatier. V tretjem semestru bodo študente razdelili na tri skupine: deset jih bo v Ljubljani, deset jih gre v španski Bilbao na univerzo Euskal Herriko Unibertsitatea, deset pa v francoski Amiens na Université de Picardie Jules Verne. V četrtem semestru pa bodo študentje izbirali med Drexel University v Filadelfiji, Deakin University v Melbournu in industrijskimi partnerji Renault, Bosch, Total, EDF, Solvay, SAFT, Solvionic in Umicore.

Kakšni so cilji programa

Na FKKT naštevajo temeljne cilje študijskega programa MESC+:

● interdisciplinarno usposabljanje na področju materialov za shranjevanje in pretvorbo energije, kar vključuje temeljno razumevanje kemije in metod sinteze takšnih materialov,

● razumevanje sodobnih metod karakterizacije materialov in pridobivanje praktičnih izkušenj,

● uporaba materialov v tehnologijah za shranjevanje energije, ki ne proizvajajo toplogrednih plinov, vključno z baterijami, vodikovo tehnologijo in fotonapetostnimi celicami,

● podajanje strokovnega znanja pri modeliranju za napovedovanje kemijskih in fizikalnih lastnosti materialov,

● usposabljanje visokokvalificiranih in ustvarjalnih kadrov s sposobnostjo prilagoditve na trg dela in iskanje novih tehnoloških rešitev in

● izobraževanje inženirjev, ki lahko sodelujejo pri ustvarjanju novih visokotehnoloških podjetij v energetiki.

Koristi za UL FKKT in slovensko gospodarstvo

Program je del evropskega mehanizma Erasmus Mundus Joint Masters Degree, usklajen je z evropskimi podnebnimi cilji, evropska komisija pa je zagotovila financiranje za pet let. Če bo program privlačen, bodo na UL FKKT s pomočjo partnerjev podaljšali njegovo delovanje. MESC+ je prvi takšen program na UL FKKT, v postopku pridobivanja pa sta še dva.

Fakultete, ki sodelujejo v programu MESC+, pridobijo prek študentov stike z industrijskimi partnerji programa in z evropskimi akademskimi ustanovami. Poleg tega v povezavi z industrijo lažje pridejo do sodelovanja v evropskih in nacionalnih projektih.

Kompetentne in takoj zaposljive kadre pa bodo lahko pridobili tudi v slovenskih podjetjih, pravi Svete. V tej dejavnosti sta mežiški TAB in Zmaj. Oba sta pri idejnih osnutkih o takšni proizvodnji, če pa bo sprejeta odločitev o proizvodnji litij ionskih baterij v Sloveniji, lahko na UL FKKT organizirajo izobraževanje bodočih kadrov, nadaljuje Genorio in dodaja: »Ključno pa je, da se ne omejimo samo na baterije, še posebej ne samo na litij ionske, kjer imajo prednost tisti, ki so v preteklosti vlagali v njihov razvoj. Treba se je osredotočiti na tehnologije prihodnosti.«

  Vir: Časnik Finance