Letos izjemno uspešno "Stičišče znanosti in gospodarstva" tudi na 52. MOS-u v Celju

datum: 16.09.2019

kategorija: novice

Slika2

Na 52. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju so se že četrtič v "Stičišču znanosti in gospodarstva", ki je projekt MIZŠ, predstavile poglavitne raziskovalne institucije v Sloveniji. Na ogled so bile vrhunske tehnologije z različnih področij, kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, IT, bionika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije, medicinske podporne tehnologije in nenazadnje tudi zdravje - medicina.

Poudarek na letošnji predstaviti je bil na predstavitvi novih tehnologij, tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij, novodobnih poklicih in sodobnih izobraževalnih programih. Letošnje stičišče je bilo usmerjeno predvsem na področje mikro, bio- in nanotehnologij ter vesoljskih tehnologij. Stičišče vsako leto predstavlja priložnost za promocijo slovenske znanosti, predvsem pa tudi priložnost za intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero. Vodja Stičišča je vsako leto Janez Škrlec, bivši član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije.

Svoje delo in znanstvena dognanja so na MOS-u poleg SIS EGIZ in SRIP-a Zdravje - medicina predstavili Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Univerza v Mariboru, Univerza v Ljubljani, Center za prenos tehnologij in inovacij na IJS ter visokotehnološka podjetja: Skylabs d.o.o., EKOSEN d.o.o., RLS d.o.o., PS d.o.o., Miel Elektronika d.o.o., MyCol d.o.o., Nanotul d.o.o., INEA d.o.o. in drugi.

Letos je strokovna komisija Celjskega sejma Stičišču znanosti in gospodarstva podelila posebno priznanje za celovito predstavitev novih tehnologij in tehnoloških procesov ter primerov dobre prakse povezovanja znanosti in gospodarstva. Zlato priznanje pa je letos v okviru Stičišča znanosti in gospodarstva prejel Kemijski inštitut iz Ljubljane za inovacije na področju nanotehnologije in vodikovih celic. Zlato priznanje je prejel tudi Janez Škrlec, Razvojna raziskovalna dejavnost, za inovacije na področju bionike v povezavi s tehnološkim svetom sodobne medicine.

Slika 4Slika2Slika3Slika1