Evropski parlament potrdil paket prihodnjih programov za znanost in tehnologijo v vrednosti več kot 160 milijard EUR

Za raziskave in razvoj bi namenili nekaj več kot polovico sredstev.

datum: 26.04.2019

kategorija: novice

Slika_kovanci

Poslanci Evropskega parlamenta so 17. aprila na zadnjem srečanju pred majskimi volitvami podprli Horizon Europe ter programe za vesoljske in digitalizacijo. Dokončno bodo programi potrjeni prihodnje leto.

Evropska komisija je predlagala skupni proračun 161,6 milijarde EUR za štiri programe:

Medtem, ko je podpora zdajšnjega Evropskega parlamenta omogočila Komisiji lažje nadaljnje delo pri pripravi programov, bodo o proračunu odločali novi poslanci Evropskega parlamenta, katerih stališča do javnega financiranja raziskav še niso znana. Prav tako pa ima še vsaka država članica pravico veta na proračun.

Program Horizon Europe je zdaj v fazi strateškega planiranja oziroma priprave strateškega načrta, ki naj bi vključil strukturiran načrt za prevajanje strateških usmeritev programa v konkretne razpise. Evropska komisija je pozvala države članice, da predlagajo predstavnike v t. i. programske odbore v senci (shadow programme committee), ki se bodo redno sestajali in podajali predloge za strateški načrt Horizon Europe. Predvidoma junija bo Komisija lansirala javno posvetovanje za vse deležnike o strateškem načrtu.