Priložnosti vesoljskih raziskav - ESA in Obzorje 2020

15. marec 2019 ob 9.15, MIZŠ

datum: 25.02.2019

kategorija: novice

Slika_vesolje

Vabimo vas, da se udeležite informativnega srečanja Priložnosti vesoljskih raziskav - ESA in Obzorje 2020, ki bo 15. marca 2019 ob 9.15 uri. Srečanje bo potekalo v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, na Masarykovi 16, v Ljubljani. Namen je povečati vključenost slovenskih raziskovalcev in podjetij v projektih, ki jih razpisujeta ESA in Obzorje 2020 - Vesolje.

Z razvojem znanosti in tehnologij in nižanjem stroškov dostopa v vesolje in koristmi, ki se pojavljajo, se pomen vesolja za človeštvo zelo hitro povečuje. Evropa v okviru svojih raziskovalnih, tehnoloških in industrijskih politik, ter skupne strategije za vesolje namenja zelo velika sredstva za razvoj vesoljskih zmogljivosti, kar namerava v bodoče še razširiti. To se kaže tako v ambicijah Evropske vesoljske agencije ESA, kot v ambicijah EU, kjer se v obeh vključuje tudi Slovenija. Gre za panogo, ki zaradi svojih pozitivnih učinkov doživlja vedno večji pomen. Širi se nekajkrat hitreje od povprečja drugih panog. Njen razvoj pa je neobhodno odvisen od raziskav. Današnje potrebe raziskav za področje vesolja so že zajele vse raziskovalne panoge - od naravoslovnih, tehniških, medicine in biotehnike do humanističnih in družboslovnih. Vse te raziskave so nujno potrebne za nadaljnji razvoj in utrjevanje vloge Evrope na področju izokriščenja vesolja (satelitsko opazovanje zemlje, satelitska navigacija, lansirni sistemi, bivanje človeka v vesolju, telekomunikacije, robotika, znanstveni instrumenti, vesoljski odpadki, vesoljsko vreme, astronomija, umetna inteligenca, obvladovanje velikih podatkov,...).

S pričujočim dogodkom vas želijo podrobneje seznaniti z možnosti in priložnostmi raziskovalnega dela na tem hitro se razvijajočem področju ter s tem okrepiti vlogo Slovenije v raziskovalnih in inovacijskih projektih, ki so na voljo.

Srečanje organizira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, udeležba pa je brezplačna.

Prijavite se lahko tukaj ali po elektronski pošti na ivan.skubic@gov.si.

Podrobnejši program si lahko ogledate tukaj.

Vir informacije