Zdravstvo v Evropi leta 2037

Evropski forum zdravja Gstein je objavil scenarije na področju zdravstva Evropejcev v letu 2037.

datum: 17.10.2018

kategorija: novice

Slika_prihodnost

Evropski forum zdravja Gastein (EHFG) je ob roku srečanja strokovnjakov na področju zdravstvenih politik v Evropi, 5. 10. 2018 objavil projekcijo zdravja Evropejcev v letu 2037 in predvidel tri scenarije za prihodnost z namenom lažjega načrtovanja zdravstvenih politik.

Prvi scenarij predvideva lokalno prihodnost: boljša kakovost bivanja se postavlja pred gospodarsko rastjo. Zajamčen osebni dohodek, lokalna odgovornost za storitve, razvoj lokalnih skupnosti in prepoved nezdravih proizvodov ter zdravo vedenje so deli vsakodnevnega življenja. Država nadzoruje fizično in duševno zdravja na račun manjše osebne svobode.

Po drugem scenariju je posameznikovo zdravje posameznikova skrb. Povečana je skrb za preventivo. Glavna skrb države so verodostojne informacije, posameznik mora sam spremljati svoje zdravje in ustrezno ukrepati. Porast zdravstvenih pripomočkov in aplikacij pomaga državljanom izboljšati zdravje in zmanjšati stroške zdravljenja.

Tretji scenarij predvideva rezultate uporabe novih tehnologij. Povezovanje informacij, genomike, personalizirane medicine in diagnostike spreminja interakcijo ljudi z zdravstvenim sistemom.

Vir informacije