Konoplja vse bolj aktualna

V letu 2018 sta bila v obravnavo predložena dva predloga zakona na področju konoplje - prvi opredeljuje gojenje konoplje in pridobivanje kanabisa v medicinske namene, medtem ko drugi odgovarja na vprašanje legalizacije in regulacije.

datum: 21.02.2018

kategorija: novice

Slika_kanabis

Pogovori o neizogibni legalizaciji konoplje postajajo tekom zadnjih let vse glasnejši. V začetku leta 2018 smo tako s strani dveh političnih strank dobili dva predloga zakonov, ki pa si med seboj ne nasprotujeta, temveč nasprotno - dopolnjujeta.

V Poslanski skupini Socialnih demokratov so pripravili predlog zakona, s katerim bi v Republiki Sloveniji omogočili gojenje rastline konoplje za pridobivanje kanabisa v medicinske namene. Na ta način želijo ustrezno dopolniti zakonodajo, ki bi omogočila izdajo dovoljenj za gojenje ter avtorizacijo drog kot primernih za uporabo v medicini. Tako bi končali odvisnost od uvoženih zdravil na bazi konoplje in kanabisa, zdravnikom in bolnikom pa omogočili dostop do varnih zdravil. Zakon je omejen le na zakonito gojenje rastlin za pridobivanje medicinskih drog in v ničemer ne spreminja veljavne ureditve na področju obravnave zlorab prepovedanih drog.

Predlog zakona je med drugim tudi odgovor na izjavo Zdravniške zbornice Slovenije, ki se je izrekla o potrebnih ukrepih za uporabo konoplje v medicinske namene. S tem so pritrdili nedavnim priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije, ki ugotavlja, da so države zaradi strahu pred zlorabo tako zaostrile politiko do drog, da je s tem ogrožena dostopnost zdravil za lajšanje trpljenja in bolečin. 

S predlogom zakona o gojenju konoplje in pridobivanju kanabisa v medicinske namene želijo urediti sledeča vprašanja: 

Celoten predlog zakona je dostopen tukaj.

Nekaj dni kasneje je v obravnavo svoj predlog zakona predložila tudi SMC, ki naslavja kanabis in izdelke z višjo vsebnostjo THC. Zakon med drugim predvideva umik konoplje v vseh oblikah s seznama prepovedanih drog oz. dovoljuje uporabo kanabisa v zasebne, rekreativne namene ter med drugim ureja gojenje kanabisa na manjših površinah. Z uvedbo sistema licenc za gojenje in pridelavo ter predelavo in prodajo kanabisa za tržne namene se želi uporabnikom kanabisa omogočiti legalen nakup tako samega kanabisa, kot tudi izdelkov iz kanabisa, ki bodo tudi nadzirani. Predlog zakona ureja tudi nadzor ter ukrepe za preventivo in kurativo na tem pdoročju. 

Zakon na kratko predvideva naslednje:

Celoten predlog zakona je dostopen tukaj.

Vira informacij: SD, SMC in Piratska stranka