Ko se srečata IKT in Zdravje - medicina

Spoznavna delavnica SRIP-a Zdravje - medicina in horizontalne mreže IKT SRIP-a Pametna mesta in skupnosti.

datum: 27.11.2017

kategorija: novice

IKT_21.11.2017_slika 7

V torek, 21. 11. 2017, je v prostorih UL Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo potekala prva delavnica dveh SRIP-ov, kjer so člani horizontalne mreže IKT iz SRIP-a Pametna mesta in skupnosti in SRIP-a Zdravje - medicina drug drugemu predstavili novosti in vrhunske dosežke na področjih telemedicine, teleterapevtike in potrebe po IKT storitvah in proizvodih na področju zdravstvene in socialne oskrbe ter medicine.

Predstavljena so bila področja, ki jih pokriva horizontalna mreža IKT na področju tehnologij prihodnosti kot npr. kibernetska varnost, lokacijski podatki, internet stvari, HPC (high performing computers) in Big data, internet storitev in izzivi digitalne transformacije na področju zdravje in medicine. Prikazani so bili primeri dobrih praks podjetij in verg vrednosti pri razvoju proizvodov in storitev na primeru zdravljenja raka in IKT podpore pri protonski terapiji (Cosylab), projekta teleoskrbe in telemedicine (Telekom Slovenije), analize podatkov v zdravstvu (Comtrade), merilca srčnega utripa Savvy (Saving), projekta UNCAP kot primera celostne oskrbe starostnikov (UL Fakulteta za elektrotehniko) ter razvojnih potreb po bionanosenzorjih za merjenje lastnosti nanodelcev za doziranje količine zdravil ter analiziranje biomarkerskih molekul (UL BF/SIS EGIZ). 

Okrog 30 sodelujočih je tako imelo enkratno priložnost pridobiti informacije o trendih na področju digitalne transformacije v zdravstvu ter za sklepanje novih poslovnih in raziskovalnih povezav za nadgradnjo obstoječih sistemov in produktov/storitev ter predvsem za razvoj novih IKT za potrebe zdravja in medicine prihodnosti. Med izzivi prihodnosti ostaja tudi kako Slovenija lahko in zmore ohraniti primat na področju umetne inteligence ter kako zagotoviti, da se vrhunsko znanje pretvori v inovativne produkte za potrebe zdravstvenega sistema in medicine, ki jih lahko v Sloveniji in na globalnih trgih tržijo slovenska podjetja. Ti izzivi bodo predmet nadaljnjih korakov v smeri tesnejšega povezovanja dveh SRIP-ov.

Predstavitev IKT horizontalne mreže

Predstavitev SRIP-a Zdravje - medicina

Predstavitev primera Zdravljenje raka, Cosylab

Predstavitev IKT primerov

Vse predstavitve so vam na voljo tudi na spletni strani našega partnerja, IKT horizontalne mreže.

O dogodku je bil objavljen tudi članek, ki je dostopen tukaj.

IKT_21.11.2017_slika 1IKT_21.11.2017_slika 3IKT_21.11.2017_slika 4IKT_21.11.2017_slika 5IKT_21.11.2017_slika 6IKT_21.11.2017_slika 7IKT_21.11.2017_slika 14