Tretji program Obzorje 2020 na področju zdravja in medicine

Evropska komisija je tudi uradno lansirala nov niz razpisov v okviru tretjega delovnega programa Obzorje 2020.

datum: 13.11.2017

kategorija: novice

Slika_obzorje

Evropska komisija je tudi uradno lansirala nov niz razpisov v okviru tretjega delovnega programa Obzorje 2020. Na področju boljšega zdravja in nege ter trajnostnih zdravstvenih sistemov je v obdobju 2018 - 2029 na razpolago 490 milijonov EUR. Financirali se bodo projekti na področjih personalizirane medicine, inovativne zdravstvene in negovalne industrije, infekcijskih bolezni in izboljšanja globalnega zdravja ter vpliva okolja na zdravje.

Tretji program se osredotoča na trg inovacij in predvideva vzpostavitev Evropskega inovacijskega sveta. Med političnimi prednostmi področij Evropske komisije so tako imenovana fokusna področja in sicer:

Za krepitev internacionalizacije in mednarodnega sodelovanja na področju raziskav in razvoja so po novem opredeljena specifična globalna geografska območja. Na področju personalizirane medicine bodo tako podprti projekti na območju sodelovanja s Kanado.

Med novostmi novih programov so tudi večja podpora testnim območjem (t.i. "test beds"), odprtim inovacijam, odprti znanosti za ponovno uporabo podatkov in podpora večji odprtosti v svet in evropskim perifernim teritorijem. Poseben poudarek je tudi na večji mobilnosti raziskovalcev.

Vir informacije