Položen temeljni kamen za novo tovarno robotov Yaskawa

V Kočevju je bil 2. 11. položen temeljni kamen za novo tovarno robotov Yaskawa.

datum: 06.11.2017

kategorija: novice

Screen Shot 2017-11-06 at 09.17.47

Gre za pomembno pridobitev tako za regijo kot za Slovenijo. Japonsko podjetje Yaskawa je največji proizvajalec industrijskih robotov na svetu. Ustanovljeno je bilo leta 1915 in je eno vodilnih podjetij s področja pogonske tehnologije, robotike, sistemskega inženiringa in industrijske avtomatike na svetu.

Poleg predsednika vlade dr. Mira Cerarja in nekaterih ministrov se je slovesnosti udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič. Ob položitvi temeljnega kamna je ministrica povedala, da v Sloveniji potrebujemo nove, zanimive, strokovne srednješolske programe, zato smo na ministrstvu tudi podprli izvajanje izobraževalnega programa Strojni tehnik na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, ki ga v letošnjem šolskem letu obiskuje 23 dijakov in dijakinj. "Želimo, da mladi ostajajo v tem okolju in da povezujemo izobražavanje in gospodarstvo na način, da mladim, ki se vpisujejo v srednješolske in visokošolske programe, že omogočimo tudi delovna mesta. Današnji dogodek je primer te prakse, ki ga izvajamo ne le na Kočevskem, ampak tudi drugod po Sloveniji. In s tem bomo tudi nadaljevali." Ob tem je dodala, da ob bok izobraževanju vstopajo tudi podjetja. "V ta namen je bila tudi že sklenjena donacijska pogodba, ministrstvo pa dofinancira srednješolske programe do 200 tisoč evrov prav z namenom, da bi mladi našli svojo pot tukaj, v tej regiji, in da bi tudi sami znali ustvarjati delovna mesta."

Kot je dejala ministrica, na ta način zasledujemo cilj, ki smo si ga zadali, to je čim več izobraževanja neposredno povezati z gospodarstvom že v času študija oz. izobraževanja. Dodala je še, da je investicija v tovarno robotov Yaskawa tudi produkt slovenskega znanja in raziskav na področju robotike, novih materialov in tudi tehniškega sodelovanja z UL Fakulteto za elektrotehniko in UL Fakulteto za strojništvo.

Celotna naložba znaša okoli 25 milijonovo evrov. Slovenija bo z nepovratnimi sredstvi podprla naložbo v višini 5,6 milijona evrov. Poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, bo Yaskawa odprla tudi center za raziskave in razvoj. Z novim centrom bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti. V novi tovarni bo dobilo zaposlitev okoli 200 ljudi, večinoma tehnični profili in inženirski kader.

Vir informacije