ASK 2017 - letos že devetič jasno in glasno o demenci

Stičišče je ponosni sponzor 9. mednarodne konference o demenci.

datum: 19.10.2017

kategorija: novice

Slika_spominčice

20. in 21. oktobra 2017 združenje Spominčica že tradicionalno organizira 9. mednarodno konferenco o demenci - ASK 2017. S konferenco obeležujejo svojo zavzetost pri zagotavljanju pomoči in podpore osebam z demenco in njihovim družinam. Tema letošnje konference je osebam z demenco in njihovim družinam prijazna družba.

Ob naraščajočem številu obolelih za demenco je pomembno, da vzpostavimo demenci prijazno družbo. S pravočasnim prepoznavanjem, obravnavo, zmanjšanjem socialne izključenosti, ohranjanjem samostojnosti in s prilagoditvijo okolja oseb z demenco lahko prispevamo k izboljšanju kakovosti življenja in zmanjševanju stigme demence.

Konferenca je nadaljevanje Psihogeriatričnih srečanj, ki potekajo od leta 1998. Z njo nadaljujejo delo ustanovitelja Spominčice, dr. Aleša Kogoja, pionirja na področju demence v Sloveniji. Potekala bo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Na konferenco so povabljeni strokovnjaki iz vseh področij, ki so povezana z demenco: raziskovalci, nevrologi, psihiatri, družinski zdravniki, socialni delavci, predstavniki politike in nevladne organizacije, nenazadnje pa tudi osebe z demenco in njihovi svojci.

Številni priznani domači in tuji strokovnjaki s področja demence se bodo v svojih predavanjih dotaknili pomembnih tem o demenci. Govorili bodo o načinih ureditve in prilagoditve demenci prijaznega okolja, o načinih ohranjanja gibljivosti doma, o urejanju pravnih in upravnih zadev po diagnozi ter o formalnih in neformalnih storitvah v skupnosti za osebe z demenco in njihove svojce. Ti so ob oskrbi za osebo z demenco izpostavljeni velikim psihičnim in fizičnim obremenitvam. Predstavili bodo tudi različne vidike zdravljenja demence, farmakološke oskrbe in primerne prehrane, novosti na področju raziskovanja demence, inovativne terapije v skupnosti ter izpostavili pomemban etična vprašanja in pravice oseb z demenco.

Program

Več informacij

Izjava za javnost