Podpora Evropske komisije pri vzpostavljanju inovacijskih sistemov v srednji Evropi

Stičišče pripravlja projekt za razvoj in okrepitev kapacitet inovacijskih sistemov v srednji Evropi.

datum: 25.09.2017

kategorija: novice

Logo interreg

Evropska komisija je objavila razpis v okviru programa Interreg Central Europe, v okviru katerega želi med drugim spodbuditi tudi sodelovanje partnerjev  na prioritetnih področjih pametnih strategij kot so energetika, okolje, javno zdravje, medicina, agro- in biogospodarstvo, napredni materiali, nanotehnologije, transport, mobilnost, napredni proizvodni sistemi, IKT in elektronika. Prav tako se bodo sredstva namenila tudi izgradnji inovacijskih sistemov in povezovanju akterjev v inovacijskih sistemih z namenom krepitve kapacitet.

SIS EGIZ pripravlja projekt sodelovanja z akterji inovacijskih sistemov v sosednjih državah, s ciljem pregleda in analize različnih pristopov k vzpostavljanju inovacijskih sistemov v srednji Evropi in spodbuditi izmenjavo dobrih praks in izkušenj. S tem se bodo oblikovale nove priložnosti za sodelovanje akterjev v inovacijskih sistemih in razvile družbene inovacije za dvig inovacijskih kapacitet regij. Te se že soočajo z izzivi tipa demografskih in strukturnih sprememb na trgu dela, migracij in bega možganov.

Končni cilj projekta, ki je še v pripravi, je razviti učinkovitejše ukrepe in instrumente v podporo inovacijam, ki bodo omogočali in spodbujali povečan obseg prodaje inovativnih produktov/storitev, povečali produktivnost in kakovost proizvodov/storitev in tehnoloških procesov v gospodarstvu na eni strani in razvili instrumente v  akademski ter raziskovalno razvojni sferi, ki bodo omogočali vzdrževanje in nadgradnjo odličnosti na evropski in globalni ravni na drugi strani. To bo omogočilo obvladovanje družbenih sprememb povezanih s staranjem prebivalstva, migracijami, hkrati pa tudi spodbudilo kroženje možganov. S tem se bodo zmanjšale opazne razlike med zahodnimi in severno evropskimi državami ter državami srednje Evrope tudi na področju inovacijske aktivnosti in kakovosti bivanja.

Za sodelovanje pri projektu smo zaprosili partnerje iz Benečiije - Julijske Krajine v Italiji, avstrijske Štajerske, Hrvaške, Madžarske in Bavarske.

Rok za prijavo projekta je januar 2018. 

Več informacij o projektu Interreg najdete tukaj.

V Ljubljani bo v sodelovanju s skupnim sekretariatom Službe Vlade RS in evropsko kohezijsko politiko 24. oktobra 2017 organiziran informativni dan na temo tretjega razpisa programa Interreg Central Europe. Na dogodek se lahko prijavite tukaj do 19. oktobra 2017.