10. obletnica Inženirske akademije Slovnije

Inženirska akademija Slovenije je deseto obletnico delovanja kot samostojna organizacija, ki združuje vrhunske strokovnjake s področja tehniških ved in tehnološkega razvoja, obeležila s slovesnostjo ter podelitvijo članskih listin petim novim rednim članom, šestim novim izrednim članom ter novemu častnemu članu.

datum: 30.05.2017

kategorija: novice

IAS_10.obletnica

Novi redni člani so postali prof. dr. Anton Bergant, prof. dr. Matjaž Mikoš, dr. Mark Pleško, prof. dr. Marko Topič ter mag. Rok Uršič. Novi izredni člani pa so postali prof. dr. Denis Đonlagić, prof. dr. Spomenka Kobe, prof. dr. Boris Orel, dr. Boštjan Podobnik, prof. dr. Janez Trontelj in prof. dr. Blaž Zupan. Nov častni član akademije je postal dr. Franc Rode.

V nagovoru je predsednik Inženirske akademije Slovenije prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik povedal, da se je v desetih letih po sprejetju zakona o Inženirski akademiji Slovenije akademija dobro uveljavila. Naštel je nekaj največjih dosežkov akademije v zadnjih letih in poudaril: "Pomembna naloga IAS je izboljšanje statusa in vloge tehnične inteligence v družbi s poudarkom na uveljavitvi inženirstva." Poudaril je še pomembnost kakovostnega izobraževanja, inovacijskega sistema  ter povezanosti znanosti z industrijo ter vlogo IAS pri doseganju teh ciljev.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Maja Makovec Brenčič, se je opravičila, ker zaradi izrednega zasedanja vlade ni mogla imeti svojega govora. V njenem imenu je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport predstavljal državni sekretar dr. Tomaž Boh, ki je poudaril pomembnost Inženirske akademije Slovenije, da deluje kot povezovalni člen med raziskovalnimi in izobraževalnimi institucijami ter gospodarstvom in državo. IAS se je zahvalil za delo s prenosom znanj izkušenih inženirjev na mlajše generacije. Nagovor je sklenil s čestitkami novo sprejetim članom ter dobrimi željami Inženirski akademiji Slovenije za nadaljnje delo.

Novoizvoljeni častni član dr. France Rode, izumitelj prvega žepnega kalkulatorja na svetu, se je zahvalil za članstvo v akademiji in na kratko opisal svojo življenjsko pot, predvsem svojo izumiteljsko plat pri podjetju HP (Hewlett - Packard) in kasneje.

Prisotne je nagovoril tudi akad. prof. dr. Boštjan Žeks v imenu predsednika Republike Slovenije.

Prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Vir informacije

Foto: Marjan Verč