Slovenski raziskovalci s pomembnim odkritjem glede DNK

Odkritje je bilo plod večletnega dela doktorskega študenta Vojča Kocmana pod mentorstvom Janeza Plavca, ki delujeta v Nacionalnem centru za NMR spektroskopijo visoke ločljivosti na Kemijskem inštitutu.

datum: 19.05.2017

kategorija: novice

Logo_Kemijski inštitut_slo.png

Deoksiribonukleinska kislina (DNK) je molekula, ki je nosilka genetske informacije v vseh živih organizmih. Raziskovalca sta odkrila novo štiri-vijačno strukturno družino DNK, ki sta jo poimenovala AGCGA-kvadrupleksi. Poleg dobro znane dvojne vijačnice sta bili namreč do sedaj znani samo še dve štiri-vijačni strukturni družini DNK, poimenovani G-kvadrupleksi in i-motivi, je pojasnil Kocman.

Poznavanje struktur, v katere se zvijejo ti deli DNK, pa je bistvenega pomena za uspešen razvoj in karakterizacijo zdravilnih učinkovin. Raziskovalca sta odkrila, da se v DNK pojavljajo ponovitve, imenovane AGCGA, ki se pojavljajo v genih, povezanih z avtizmom, rakavimi obolenji, razvojem kosti in hrustanca. "Posebej zanimivo je, da tvorijo strukturo, ki je doslej ni nihče ni opisal, kar je izjemnost dosežka," je poudaril Plavec.

Kratki deli znotraj regulacijskih regij molekul DNK so bili že dolgo zanimivi za farmacijo in medicino, ker so obetavne tarče za zdravilne učinkovine pri rakavih obolenjih in genskih okvarah.

Kocman in Plavec sta do sedaj identificirala že 46 različnih struktur AGCGA-kvadrupleksov, ki se nahajajo v genih, povezanih z boleznimi, kot so avtizem, epilepsija, shizofrenija, Tourettov sindrom in rak kosti. Vsak AGCGA-kvadrupleks iz omenjene družine, ki je stabilen v človeških celicah, pa je možna tarča za razvoj učinkovin in je zanimiv tako za slovensko kot mednarodno znanstveno skupnost.

Vir informacije