Srečanje mladih raziskovalcev znova v Murski Soboti

V Murski Soboti je potekalo že 51. srečanje mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

datum: 16.05.2017

kategorija: novice

zotks logo

Okoli 2500 osnovnošolcev in srednješolcev je od začetka letošnjega šolskega leta s pomočjo svojih mentorjev pripravljalo okrog 1200 raziskovalnih nalog z 20 področij znanosti. Na 16-ih mestnih in območnih srečanjih so strokovne komisije izbrale 530 nalog, izmed teh pa v predizboru 233 nalog, ki jih je pripravilo več kot 400 mladih raziskovalcev. Ti so se včeraj predstavili na zaključnem, državnem srečanju, ki že več let tradicionalno poteka v Murski Soboti.

Včerajšnje srečanje je obeležilo 51. obletnico in poteka v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Pokazalo je, da mlade še kako zanimajo različna področja znanosti in da si mnogi želijo nadgrajevati v šoli pridobljeno znanje, se interesno že zgodaj usmerjati v določena področja znanosti in se naučiti raziskovalnih metod za poznejše, resnejše delo na fakultetah.

Predsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije Radovan Stanislav Pejovnik je njihovo radovednost in vedoželjnost na včerajšnjem odprtju srečanja označil kot hojo po neuhojenih poteh, kar znanstvenoraziskovalno delo vsekakor je. "Hodite po neuhojenih poteh in puščajte sledi za seboj!" je Pejovnik pozval zbrane mlade raziskovalce. Marsikdo izmed zbranih mladih raziskovalcev to tudi že zares počne, seveda ob podpori mentorjev, ki so pred časom bili tudi sami eni izmed njih. Tako sta na primer Marcel Pirš in Nejc Osolnik iz Srednje strojne in kemijske šole v Ljubljani pod mentorstvom Roberta Jamnika izdelala ultrazvočno belo palico za slepe, pravzaprav elektronsko zapestnico, ki s pomočjo ultrazvočnih senzorjev prek vibracij slepemu sporoča kje pred njim je ovira in kako daleč je do nje. Takšnega haptičnega pripomočka, torej nekakšne robotske čutne naprave, še ni, mlada raziskovalca pa sta v času raziskovanja izdelala dve - prvo, še nekoliko okorno, in drugo, izpopolnjeno in lažjo, ki jo bosta dala testirati zavodu za slepe in slabovidne.

Vir informacije