Babylon Health - zdravstvena aplikacija prihodnosti

Britansko zagonsko podjetje Babylon rešuje težavo nedosegljivosti zdravnikov - z aplikacijo želijo omogočiti kakovostne zdravniške nasvete v vsakem trenutku.

datum: 12.05.2017

kategorija: novice

babylon logo

Spletna in mobilna aplikacija Babylon nudi strokovno zdravniško pomoč 12 ur na dan, vse dni v tednu. Uporabnik se s svojim telefonom, tablico ali računalnikom preprosto in hitro poveže z izkušenim zdravnikom. Z njim lahko govori neposredno preko videoklica, opis svojih simptomov, ki jih po želji podpre s fotografijo, pa lahko pošlje tudi kot sporočilo, na katerega bo nato odgovoril eden od sodelujočih zdravnikov. Zdravnik uporabniku ne pomaga zgolj z nasvetom, pač pa tudi z izdajo recepta za zdravila, ki jih uporabnik lahko že v roku ene ure prevzame v najbližji lekarni.

Angleži lahko njeno učinkovitost preizkušajo tudi brez aplikacije, saj je podjetje v začetku leta sklenilo pomembno pogodbo na nacionalni ravni (National Health Service). Babylonova umetna inteligenca bo namreč vsaj pol leta skrbela za triažo vseh, ki bodo klicali nacionalno številko za nujno medicinsko pomoč, in jih razvrstila v skupine glede na vrsto in resnost njihovih poškodb ali simptomov.

Zaradi uporabnosti umetne inteligence v medicini je podjetju, katerega vrednost ocenjujejo na četrtino milijarde ameriških dolarjev, uspelo prepričati nov krog investitorjev, med katerimi so tudi snovalci DeepMinda, znamenitega podjetja za razvoj umetne intelifence, ki ga je Google odkupil za pol milijarde ameriških dolarjev.

Aplikacija sama postavlja smernice za prihajajoče medicinske storitve. Za jasnejši zdravniški uvid je koristno pacientovo ažurno sledenje počutju in navadam, zato Babylon omogoča sledenje, hkrati pa tudi povezovanje s pametnimi zapestnicami, urami in ostalimi obstoječimi sledilci. Babylon nudi pripomočke za merjenje sladkorja v krvi, ravni hormonov in holesterola, ki jih uporabnik lahko pošlje podjetju, ta pa rezultate vnese v uporabnikovo kartoteko v aplikaciji. Nabor storitev se bo v prihodnje najverjetneje povečeval, hkrati pa se bo razširilo tudi območje, v katerem bo ta aplikacija delovala. Vanjo slovenski zdravniki še niso vključeni in si zaenkrat z aplikacijo še ne moremo pomagati, vsekakor pa jo lahko naložimo (Google Play ali iOS) in preverimo, kaj obeta in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti tudi na slovenskih tleh.

Babylon video

Vir informacije