Predavanje Biopesticidi na osnovi RNA interference

Nacionalni inštitut za biologijo vas vabi, da se udeležite predavanja za izvolitev v znanstveno raziskovalni naziv znanstveni sodelavec, dr. Marka Petka, z naslovom "Biopesticidi na osnovi RNA interference". Predavanje bo potekalo v sredo, 3. 5. 2017, ob 13. uri v Biološkem središču, Večna pot 111, Ljubljana, predavalnica B3.

datum: 26.04.2017

kategorija: novice

Logo_NIB_slo.jpg

RNA interferenca (RNA) je mehanizem, ki omogoča sekvenčno - specifično utišanje genov s pomočjo dvoverižnih (dsRNA) molekul in deluje pri večini evkariontskih organizmov. Ogorčice in nekatere žuželke lahko prevzamejo dsRNA v celice prebavil s hrano, zato lahko ustrezno načrtovane dsRNA uporabimo kot biopesticide za zatiranje škodljivcev. Ker lahko dsRNA načrtujemo, da delujejo vrstno - specifično imajo velik agro - ekonomski potencial. Tega se zavedajo tudi multinacionalke, ki razvijajo RNAi pesticide in napovedujejo sprostitev prvih produktov na globalni trg v začetku naslednjega desetletja.

Predstavljena bo kratka zgodovina znanstvenih odkritij povezanih z RNAi, možnosti uporabe mehanizma za razvoj biopesticidov, izzivi pri načrtovanju in uporabi RNAi biopesticidov ter varnostni aspekti povezani z njihovo uporabo. Na kratko bo predstavljen tudi postdoktorski projekt na oddelku, v okviru katerega iščemo nove tarčne gene in potrjujemo insekticidno delovanje načrtovanih dsRNA za zatiranje koloradskega hrošča.

Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

Vljudno vabljeni!

 

Vabilo