Vabilo na javno razpravo Matične celice - za zdravo staranje in "nesmrtnost"

Nacionalni inštitut za biologijo vas vabi 10. marca 2017 ob 12. uri na javno razpravo z naslovom Matične celice - za zdravo staranje in "nesmrtnost".

datum: 06.03.2017

kategorija: novice

Logo_NIB_slo.jpg

Že več kot desetletje je del medicinske znanosti usmerjen k celičnemu zdravljenju in potencialni uporabi moči, ki jo imajo matične celice. Matične celice zgodnjega zarodka in odraslega človeka, ki se nahajajo v različnih tkivih, se razlikujejo po svoji sposobnosti usmerjenega pretvarjanja v druge vrste celic, njihova skupna lastnost pa je, da se samoobnavljajo in spreminjajo - so t. i. plastične. Na tak način lahko obnavljajo tkiva in organe v človeškem telesu ter so tako naraven vir celičnega zdravljenja oz. kot je ugotovil že Hipokrates, "vis vitalis", življenjska moč.

Zgodnja oblika celičnega zdravljenja je na primer transfuzija, šele v zadnjem desetletju pa se zaradi hitrega razvoja znanj celične biologije vse bolj prepoznava in uporablja potencial odraslih matičnih celic v medicini, kar imenujemo tudi napredni načini zdravljenja. Zdravljenje poteka s sistemsko ali lokalno vstavitvijo matičnih celic na obolelo mesto, kjer jih po diferenciaciji nadomestijo poškodovane celice, ki lahko izločajo vrsto snovi (citokini), ki vplivajo predvsem na imunski sistem.

Tak način se uporablja za vedno več različnih vrste bolezni in se je izkazal kot zelo uspešen. Njihova vse širša uporaba, predvsem v razvitem svetu, in odlični rezultati zdravljenja navdušujejo zdravnike za pogostejšo uporabo. Po terapijah z matičnimi celicami posegajo predvsem hematologi, onkologi, ortopedi in nevrologi. Slovenija se po intenzivnosti njihove uporabe umešča zelo visoko, za razvitimi deželami pa izrazito zaostaja na področjo raziskav in novih tehnologij, ki zahtevajo sodobno infrastrukturo.

Zaradi svoje uporabnosti je celična terapija prepoznana kot pomemben del ene od verig vrednosti v okviru vertikale Translacijska medicina znotraj SRIP Zdravje - medicina. Nosilec SRIP-a Zdravje - medicina je Slovensko inovacijsko stičišče (SIS EGIZ).

O matičnih celicah in izzivih sodobnega zdravljenja, bodo v omizju razpravljali prof. dr. Gregor Majdič z UL Veterinarske fakultete in direktor Animacela d.o.o., dr. Miomir Knežević, direktor Educella d.o.o., prof. dr. Robert Zorec, biolog, patofiziolog in direktor podjetja Celica d.o.o., Ljubljana, prof. dr. Pavle Košorok, direktor zasebnega centra IATROS, prof. dr. Janez Jazbec, specialist otroške hematologije in onkologije, doc. dr. Matjaž Sever, internist in hematolog, dr. Saša Novak, znanstvena svetnica na Oddelku za nanostrukturne materiale, Institut Jožef Stefan, in gostiteljica omizja prof. dr. Tamara Lah Turnšek, direktorica NIB.

Svojo udeležbo potrdite na helena.koncar@nib.si.

 

Vabilo