Vseslovenski projekt ADAM za čim prejšnje odkritje prvih znakov demence

V torek, 9. 5. 2017, je potekala tiskovna konferenca ob začetku projekta ADAM.

datum: 10.05.2017

kategorija: novice

Adam logo

Projekt ADAM, vseslovenski projekt zgodnjega odkrivanja demence, bo v naslednjih dveh mesecih (od 8. maja do 7. julija) v 6 regijah zajel več kot 450 prebivalcev Slovenije, starejših od 60 let in bo potekal pod strokovnim vodstvom Kliničnega oddelka za bolezni živčevja Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Gre za neprofitni projekt, ki ima v osnovi tri namene:

  1. ozaveščati širšo in tudi strokovno javnost glede naraščajoče problematike demence ter s tem tudi zmanjševati stigmo te bolezni,
  2. izvajati presejalne teste spominskih in miselnih sposobnosti, ki lahko nakazujejo na začetne faze demence in
  3. omogočiti aplikativno znanstveno - raziskovalno delo usmerjeno v razvoj novih, cenovno dostopnih in neinvazivnih metod za diagnostiko demence s pomočjo EEG tehnologije.

Zanimivo je, da je od 450 prostih mest, prostih le še 20 odstotkov. 450 posameznikov sicer ne predstavlja reprezentativnega vzorca za celotno Slovenijo, zato bo potrebnih še več let, verjetno pa tudi ponovno testiranje že testiranih, da bodo prišli do oprijemljive statistike. Sodelovanje v projektu ADAM je brezplačno. Končni cilj projekta je razvoj učinkovitega vsakoletnega preventivnega presejalnega programa za sistematično zgodnje odkrivanje Alzheimerjeve demence v Sloveniji, po vzoru programov SVIT, DORa in ZORA ter hkrati omogočiti razvoj novih metod diagnostike te bolezni s pomočjo EEG tehnologije.

Pobudnik projekta je podjetje za aplikativno nevroznanost BLCKB d.o.o., član SRIP-a Zdravje - medicina. Ostali partnerji so še: UKC Ljubljana, Združenje Spominčica (oba člana SRIP-a Zdravje - medicina) in ZDUS. Podpornik projekta je Zavarovalnica Triglav d.d.